“Een donkere dag voor de sector. De volksgezondheid gaat boven alles, maar extra steun is nu nodig voor onder meer onze feestzalen en cateraars, foodtrucks en traiteurs. Recepties en banketten met maximaal 10 personen zijn gewoonweg onmogelijk. En onze restaurants krijgen nu massaal annulaties van grotere groepen. De premies moeten er zowel lokaal, Vlaams als nationaal vlak komen, afhankelijk van welke instantie verstrengingen of lockdowns afkondigt”, zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.
De Ministeriële Besluiten moeten nog gepubliceerd worden. Het is dus wachten daarop voor alle duidelijkheid omtrent de wetgeving. Hieronder sommen we al de belangrijke zaken voor de horecasector op, die de Nationale Veiligheidsraad meegegeven heeft. Deze zaken gaan in voege vanaf woensdag 29 juli:
- sociale bubbels worden beperkt tot 5 personen buiten het gezin. Deze zijn hetzelfde voor het volledige gezin, en blijven gedurende vier weken hetzelfde.
- maximaal 10 personen samen op restaurant, café, hotel…
- recepties en banketten, niet-begeleide bijeenkomsten, familie-ontmoetingen… zijn beperkt tot 10 personen.
- evenementen worden beperkt tot 100 personen binnen en 200 personen buiten.
- wellnesscentra, sportcentra… moeten ook een registratieformulier gebruiken zoals nu al bij horecazaken geldt. Een uitgebreide lijst met alle sectoren die hieronder vallen, zal in het Ministerieel Besluit gepubliceerd worden.
Het laatste Ministerieel Besluit heeft ook enkele bijkomende aanpassingen toegevoegd:
- keukenpersoneel moet steeds een mondmasker dragen, ook wanneer de afstand van 1,5 meter gewaarborgd kan worden.
- het individueel en collectief gebruik van waterpijpen is verboden in voor het publiek toegankelijke plaatsen.
Alleen ondersteuningspremies kunnen de sector door deze zware crisis helpen. De horeca is een plaats waar mensen samenkomen, en wordt dan ook jammer genoeg snel geviseerd als het gaat om verstrengingen. Het is dan ook logisch dat er ondersteuningspremies komen om deze zwaar getroffen sector met meer dan 140.000 arbeidsplaatsen en 60.000 ondernemers te ondersteunen. Dit moet er komen op lokaal, Vlaams en nationaal vlak.
Verantwoordelijkheid
Daarnaast blijft het de verantwoordelijkheid van zowel ondernemer, horecapersoneel als klant om een horecabezoek veilig te laten verlopen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en zich houden aan de regels. Houd afstand, draag een mondmasker, vul het registratieformulier in en ontsmet regelmatig uw handen. Want verantwoordelijkheid neem je samen.
Matthias De Caluwe: “Het is een donkere dag voor de sector. Er zijn daarom ook geen excuses meer: iedereen moet nu zijn of haar verantwoordelijkheid opnemen. Dat geldt niet alleen bij het volgen van de regels. De overheden op de verschillende niveaus moeten ook zorgen voor de nodige ondersteuningspremies als er verstrengingen of lokale lockdowns afgekondigd worden. Anders is er na corona geen kloppend hart meer in de stad. We kijken hiervoor in het bijzonder naar onder meer de cateraars, feestzalen, traiteurs, foodtrucks en restaurants. Ze hadden het al niet gemakkelijk, net zoals de hotels en discotheken. Nu is de toekomst helemaal onzeker. De premies moeten er komen voor wie niet meer rendabel kan ondernemen door de maatregelen op verschillende niveaus.”
https://www.horecavlaanderen.be/nieuws/donkere-dag-voor-de-horeca-nieuwe-verstrengingen